SCOTT cestno kolo FOIL Disc

SCOTT cestno kolo FOIL Disc

  • Post category:Oprema

Za cestno kolo SCOTT Foil je bilo že do sedaj znano, da je to kolo izredno lahko in aerodinamično, ter odlično vodljivo na grobih podlagah. Scott Mathew Hayman (ORICA-SCOTT) je na tem kolesu celo zmagal na legendarni kolesarski preizkušnji Pariz-Roubaix. Pri SCOTT so že nekaj časa govorili o predelavi Foil okvirja, kateri bi postal kompatibilen s cestnimi disk zavorami in bi tako lahko aerodinamično kolo dobilo nove, še boljše vozne in varnostne karakteristike.

Nova različica okvirja SCOTT Foil za cestne disk zavore je obdržala vse odlične karakteristike modela namenjenega za obročne zavore, ob enem pa je še vedno eden izmed najlažjih aerodinamičnih okvirjev na tržišču z zavidljivimi 985g teže.

SCOTT se je ob prenovi Foil okvirja lotil tudi problema, kateri je precej cestnih kolesarjev odvrnil od nakupa cestnega kolesa z disk zavorami – kako se izogniti drsanju zavornega rotorja ob zavorne ploščice pri demontaži in montaži zadnjega obročnika v primeru zamenjave zračnice ali kakšne druge okvare na zadnjem obročniku med vožnjo. Težavo so pri Foil Disc okvirju rešili z majhnim, vendar dobro premišljenim detajlom. Okvir ima posebno obliko vpetja (vodilo) zadnjega pesta, ki omogoča namestitev zadnjega obročnika vedno v isti položaj. Očitno so pri SCOTT-u našli rešitev za problem, saj se pri ostalih proizvajalcih še vedno pojavlja težava drsanja rotorja ob zavorne obloge in pa tudi problem pravilne nastavitve zadnjega pesta za lažje vstavljanje 12mm osi.

Če je zadnji del okvirja Foil Disc ostal vizualno skoraj nespremenjen v primerjavi s Foil okvirjem za obročne zavore, ki je imel zavorno čeljust skrito v spodnjem delu okvirja pri gonilki in ni bila vidna, so zato toliko bolj vidne spremembe na sprednjem delu kolesa. Sprednja vilica je dobila nove zavihke, ki zmanjšujejo zračni upor na pesto in čeljust disk zavore in izboljšujejo vozne lastnosti ob stranskem vetru. Čisto nova karbonska vilica ima ob nastavkih za montažo čeljusti disk zavore še novo 12mm vpetje za sprednje pesto z odstranljivo ročico na osi in pa dovolj mesta za vožnjo s 30mm pnevmatikami.

Prvi profesionalni tekmovalec, ki bo cestno kolo SCOTT Foil Disc vozil na dirkah je prav naš Luka Mezgec ( MITCHELTON-SCOTT ). Luka bo vozil posebej za njega narejeno kolo v belo / modro / rdeči barvi na katerem je tudi Slovenska zastava. Luka Mezgec je svoje novo kolo prvič v živo predstavil na kolesarski dirki Abu Dhabi Tour.

Več informacij o kolesih SCOTT Foil Disc in ostalih cestnih SCOTT kolesih dobite v naši trgovini v Murski Soboti.

Stran proizvajalca: scott-sports.com