TRANS JULIUS 2018: 4.dan Cerkno

TRANS JULIUS 2018: 4.dan Cerkno

Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje spal 8 ur skupaj. Včerajšnje aktivnosti na Trans Julius so me zdelale do konca…. tudi Srečko je kljub dobri fizični pripravljenosti malo jamral. Zjutraj sem se komaj skobacal iz postelje….. po zajtrku se je situacija malo izboljšala. Po Srečkovem čudežnem napitku magnezija in medicinskih gobic pa sva bila že skoraj nared za nove neumnosti. Vožnja iz Mosta na Soči v Cerkno je hitro minila in že smo bili pripravljeni za 3 spuste v Bike & Fun park Scott Cerkno. Še dobro, da danes ni bilo nič pedaliranja v hrib. Umrl bi. Pa še zadnji dan je danes…… dan za uživanje.

Vsi trije današnji spusti so potekali po drugačnih progah. Prvi je bil na vrsti najtežji, ki je potekal po črni, najtežji progi. Ker sva bila še vedno malo utrujena od prejšnjega dneva, si nisva privoščila trening vožnje in sva šla na progo na slepo. OK, uspelo nama je….. na parih delih sem se komaj ujel, ampak je nekako šlo. Tudi Srečko ni pokazal kakšne pretirane nejevolje. Pač črna proga in temu primerna vožnja.

Druga vožnja je potekala po flow progi, katero sva šla pred dirko enkrat odpeljat za trening. Super zadeva, meni zelo všečna. Hitra proga z dovolj odprtimi ovinki, da se je z mojim 29er-jem dalo vse tekoče odpeljati. Na dirki je letelo tako, da sem bil kar presenečen. Vse je potekalo brez večjih napak…… do zadnjega skoka pred ciljem, kjer sem po skoku diletantsko zapeljal v sredino bande in me je vrglo v drevo. Nič hudega, edino par sekund sem izgubil. Srečko je rekel, da je odpeljal odlično za svoje sposobnosti.

Na vrsti je bil zadnji, tretji tekmovalni spust, kjer smo imeli skupinski štart. Vsi tekmovalci skupaj na enkrat na progo. In kdor je najhitrejši ali ima najmočnejše komolce pač zmaga. Ker sem bil še vedno utrujen sprva nisem želel na trening vožnjo, ker bi naj bila ta zadnja proga kao družinska ali “family” proga in zato nezahtevna za voziti. Na prigovarjanje Srečka sem se vseeno dal prepričati in se odpravil na vrh za trening vožnjo. Na progo smo se skupaj spustili štirje. Jaz prvi, za mano Srečko in še dva. Dol sem prišel prvi, nekaj časa za mano tisti, ki je štartal tretji. Vprašam kje je Srečko. Pravi, da ne ve in da ga je Srečko na pol proge pustil naprej, ker bi naj on potem nadaljeval bolj počasi. OK, rečem…. bo že prišel, počakava. Ker ni bilo niti četrega iz naše skupine sva sklepala, da sta skupaj in se zaradi prigovarjanja organizatorjev, da bova zamudila na štart, odpravila na sedežnico. Na vrhu slaba novica… Srečko ni prišel, ker se je razbil na progi. Vzpostavijo mi povezavo s ciljem, kjer so Srečka že oskrbeli reševalci. Dobim informacijo, da je pri sebi, da govori in premika vse ude. Malo pomirjen se pripravim na skupinski štart zadnjega spusta.

Zaradi Srečkove nesreče se štart zavleče….. začne še deževati. Končno informacija, da je proga odprta…. dve minuti do štarta. Poženemo se na progo….. nimam pretirane volje tekmovati….. se pa po razbitju večje skupine prilepim na zadnjo gumo enemu Angležu in ga preganjam do konca dirke. Proga je bila meni zelo všečna že iz trening vožnje. Zdaj pa v zgornjem delu zaradi dežja na delih izven gozda precej masna. Ampak nič hujšega. Všeč mi je bilo konstantno pumpanje na progi, malo manj pa spodnji del ob cesti proti cilju. Točno tisti del, kjer se je razbil Srečko. Po prihodu v cilj takoj do rešilca….. odprem vrata….. not pa Srečko v kompletu imobiliziran. Katastrofa od prizora.

Srečko pa seveda dobre volje, kot vedno. Vprašam po njegovem stanju in odgovori niso vzpodbudni. Ko ga sezujejo lahko miga z nogami in tudi čuti vse prste….. to je dober znak. Reševalci vseeno pokličejo helikopter za prevoz Srečka v UKC Ljubljana. Jaz hitro spakiram kolesa in opremo ter gas za njim v klinični center. Ko prispem je Srečko že obdelan. Informacije o poškodbah – zlomljeno levo zapestje in zlomljeno L1 spodnje vretence na hrbtenici. Odrgnine in podplutbe so zanemarljive. Prijazno osebje me spusti k njemu in mi povejo, da se bodo zdravniki glede nadaljnjih postopkov odločili v roko ure ali dveh in da je brez veze, da čakam. Dobil sem telefonsko številko za informacije, se še malo pogovoril s Srečkom, mu namenil en kup vzpodbudnih besed, ki so se mi kasneje zdele totalno bedaste in klišejaste, ter se odpravil domov. Na pol poti proti Murski Soboti dobim informacijo, da bodo Srečka operirali….. hrbtenica.

Ko to pišem nimam nobenih novih informacij….. upam, da bodo jutri…… in da bodo dobre.

Ob tej priložnosti bi se v Srečkovem in svojem imenu zahvalil reševalcem, organizatorjem in sotekmovalcem, ki ste pomagali na takšen ali drugačen način, ter za vse vzpodbudne besede ….. hvala vsem še enkrat. Se vidimo ponovno naslednje leto na Trans Julius.

Saša & Srečko

Najino dogodivščino so omogočili:

PROLOCO TRADESCOTTRIDEMTB POMURJES-TISKEVOCZEABORAFENZNAMED SPORT , ALPINA SPORTS